Здравейте , правя вино от към 20 години , но за пръв път ми се случва такава ситуация. Да, досега съм правил все бяло вино , а тази година хайде да направя и червено. То и реколтата не беше добра , та едва източих около 60 литра. То и лозенцето ми е едва 3.5 ара, та какво да очаквам от тази бедна година ...Друга година не съм набирал по малко от 250-300 кг, сега едва 150-160 кг, ама както и да е .
Но май съм допуснал голяма грешка , тъй като след една седмица не се забелязва признаци на започнала ферментация.
Историята е следната :
Един бидон смачкано грозде , около 120 кг. Първоначална измерена захарност на ширата около 18 градуса, малко . Не слагам захар , че имах намерение да го източа след 2-3 дни, както и досега съм правил .Започва ферментация и в бидона замирисва на спирт.Обаче ширата престоя 9 дни в джибрите, понякога и така става поради ангажименти. На 9-ия ден източвам 60 литра,изчислявам там пропорцията и слагам захар, предварително разтворена във виното ли ширата ли да го нарека , не знам как...
Този път обаче заради критиките на сина ми ,че правя виното горчиво, добавих захар за да стане 25 градуса, изчислих го.Но ето вече минаха 7 дни , а няма признаци на тиха ферментация- като леко кипене , леко шипене/шумолене / , и виното ли ширата ли да река си седи благо , абе шербетче. Май забравих да кажа че го държа в бидон . Температура в гаража - сега около 22-24 градуса през деня.
Дааа, да допълня- в другия бидон със джибрите слагам захар и вода в пропорция 1 към 4.2 захар/вода.И вече джибрите " врат " - бива ,започна там ферментацията .
Моля , дайте съвет какво да направя , че да започне тихата ферментация, че искам вино а не шербет. Да го загрявам ли , да слагам разни дрожди ли нещо друго ли . От къде се вземат тия дрожди за започване на тиха ферментация - ако изобщо има такива.
Дали пък не бъркам нещо и се заблуждавам???
Благодаря предварително на отзовалите се да дадат съвети.