Как се правят виното и ракията у нас

Тук е мястото за дискусии, коментари и проблеми относно елексира наречен ВИНО

Модератори: dcv, ilu6a

Как се правят виното и ракията у нас

Мнениеот sstan » Нед Сеп 09, 2007 5:42 pm

Заслужава си да се прочетат и коментарите след това......................

Нека започна с това, че до 2001-ва имам 4 годишен стаж в предприятие за производство на вино и високоалкохолни напитки от всякакъв вид. Организирал съм износ на големи партиди българско вино за държави от цяла Европа (вкл. Франция), Япония, Канада, Израел, Русия, дори Ливан. През 1999 г. успях да реализирам износ на търговско количество ракия за САЩ - нещо, което до тогава никой не бе успял да направи. Познавам алкохолния бизнес у нас добре.

Именно затова смятам да ви поразкажа малко неща от кухнята на производствения процес на вината и ракиите в нашенските винпроми, които може леко да ви стреснат…

Грижата за лозата e основен приоритет на „Винпром Пещера“ – интервю с Егор Боев за сп. Агробизнесът /със съкращения/:

Винпром Пещера“, като най-голям изкупвач на гроздова суровина в България прави сериозни инвестиции в обновяване на лозовите насаждения. Въпреки, че работи с над 200 контрагенти, които добиват суровина от близо 100 хиляди декара лозя, компанията инвестира и в собствени масиви.”

Такаааааа…

Нека допуснем, че добивът на грозде от един декар е около 1000 кг., което не е никак малко. Какво получаваме? 100 хиляди тона грозде. Ако ракията се прави по нормален начин, няма как да получиш повече от 20л от 100 кг рандеман. Обаче, имайте предвид, че 1кг качествено грозде струва около 0,50 лв, т.е. ако всичко е редовно, 20 литра ракия ще излезе 50 лева само суровина. Ами разходи за производство, за бутилка, етикет, кашон, режийни, транспорт, РЕКЛАМА? А, забравих акциза и ДДС-то! И при тези разчети Винмпром Пещера би получила всичко на всичко 20 000 тона ракия, което сравнено с количествата, продавани годишно само в България е нищо. А те произвеждат и вино, което се прави пак от грозде…

Как се прави виното в България?


Да допуснем, че в края на кампанията за изкупуване на грозде винпромът има 100 единици грозде с различно качество. От него правим т.нар. “първо вино“, не повече от 50 единици. Това е истинската гордост на всеки производител. Една част от него се оставя за отлежаване, с друга се произвеждат няколко ограничени партиди предназначени за износ или за панаирни изложения и една съвсем малка част от него остава за подобрение на други партиди.

С остатъка от винени джибри примесени с обилно количество вода, захар и сухи дрожди правим още минимум 150-200 единици “второ вино“, което е най-често срещано на вътрешен пазар. Неговата цена е около 6-8 лева в момента (в зависимост от това колко е подобрено с вино от “първата ръка”).

Предната манипулация се повтаря с остатъците до получаването на “трето вино“. То се използва най-често за продажби на вътрешен пазар в категорията около 4 лв за бутилка. Всички знаете 5 литровите картонени опаковки (плащаш 3 - получаваш 5) с цена 12,00-15,00 лева.

Каквото е останало като утаечна кал и др. добавки от ферментацията отива за производство на “гроздова” ракия или на последното “четвърто вино“, което се предлага в едни много стилни пластмасови бутилки с форма на бъклица и звучни и креативни имена като “Мерлото на тати“, “Учиндолско усукано“, “Трепета на технолога“, “Меча кръв” и други подобни. Естествено, че и в най-ниските категории се добавя по мъъъъъничко от “първото вино”, но колкото по-надолу, толкова по-малко.

А какво става с ракията?

Абсолютно сте прави, когато си мислите, че в ракията от среден и нисък клас (с цена 7-8 лв за бутилка) в най-добрия случай има съвсем малко грозде. За нейното производство се използват отпадните продукти при производство на виното, т.е. винена кал, вода, захар, сухи дрожди и оцветители, и ароматизатори от растителен произход. Накрая полученият винен дестилат, който излиза с около 65-70 алк.градуса се смесва със спирт (за съжаление много често той е меласов) и омекотена вода за да не помътнее.

Успокоителното в цялата работа е, че всеки уважаващ себе си винзавод изпраща поне по една проба от ракията си за анализ в акредитирана лаборатория. Там при много прецизни условия се измерва съдържанието на метилов алкохол, тежки метали и др. отрови в нея. Този анализ е много скъп ако решиш да го правиш за купаж под 5 тона ракия например. Затова казвам, че заводската ракия, макар и с … да речем компромиси при влагането на качествени материали, е доказано неотровна.

За домашната ще пиша друг път.

—————————————————-

Автор на материала е Диян Русев - Kratun, който не черпи на рождения си ден с евтино вино (и смее ли ).

http://longanlon.bloghub.org/156#more-156
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот vinoirakia » Сря Дек 26, 2007 9:53 pm

Izvinjavam se 4e pisha na latinica.As sam targoec na vino ot 15 godini. Vinoto koeto vizdam na kartinkata e Tcherga. To e produkt na firmata Menada kojato e s frenski kapital 100% uchastie.Imat filiali na firmata si v ok 30 strani v sveta s kapital ok njakolko miliarda dolara.Predi 7 godini kupiha 2 vinarni v Balgaria St.Zagora i po kasno Vinprom Lubimec.Firma Menada kupi najnapred Vinimpex Sofia t.e bivshata centrala zavanshna targovia na vino po komunisti4esko vreme.Sponsoriraha laboratoriata ili obzavedoha z mnogo pari sashtata kojato izdava vsi4ki razreshitelni za iznos kato sertifikati, bez nego i v Balgaria i za export ne si legitimen. Povtarjam oshte vednaz tova e frenska firma....Produktite koito prodavat kato Tcherga, Chateu Menada i t n sa izlozeni na pazara z ogromni reklamni fondove primerno v porjadaka na ok 5 mil leva za godina , za tjah tova e nishto.Vino Tcherga ot zavoda na export cena izliza na 1euro do 1.50 ,takava mu e prodaznata mu cena taj kato tova e 1/4 vino s dabcheta!!!!!Kakvo se chudite tolkova vlizat na nemskiat pazar,sledvajki logikata 4e balgarskoto vino trjabva da bade evtino, a frenskoto Ne.mogat i po 0,5 evro da go prodavat okolo praznicite.Filosofia kakva e kolko po dalech prodavam tolkova po evtino,kolkoto po blisko po skapo kogato isksm vsichko, celiat pazar t.e reklama po tv,vestnici i tn a naroda gleda mnogo tv i 4ete vestnici, stava masov konsument. hajde 4e stana mnogo.... Izvoda.... UNISHTOZAVA SE NAJ DOBROTO KOETO BALGARIA PRITEZAVA SLED TURIZMA.....VINOTO.Z E MNOGO PROST -VLIZAME NA PAZARA Z BG VINO A POSLE ZAMESTVAME S FRENSKO NA EU PAZAR.NATISKAME PBG PRAVITELSTVOTO DA OGRANI4I PRODUKCJATA NA VINOTO, GUBIM OSHTE PAZARI I VINARSTVOTO OSTAVA ZA SOBSTVENA KONSUMACJA.Prodalzav gospoda taka, no ne mislete 4e bratskiat savetski sajuz 6te ni izkupi vodata hubava balgarska mesheno sas spirt i esencjii.Ako tova stane 6te badem bogati...... Vsi4ko dobro na vsichki balgari.....!!

мнение от дир бг - дано да не е вярно
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Katya

Мнениеот snejana42 » Пет Дек 28, 2007 2:04 pm

4era si kupih ot Tesco v london ( nai golemiq supermarket v UK ) merlo ot Sliven , 2006g ,12.5 % za 2.68 pounda. V tazi cena ima 17.5 % DDS sys sigurnost :) be6e edno ot naj evtinite vina. ne znam kolko struva v bg . V tozi supermarket ima sirene i ka6kaval i meso koito sa po evtini ot tezi stoki v Stara Zagora naprimer. Nqmam obqsnenie kak e vyzmojno tova... london e naj skypi qgrad v sweta ili pone v pyrvite 3 ......
За сведение на науките - в щатите германските коли са два пъти по-евтини, отколкото в Германия. Въпрос на конюнктура. Четете повече, мислете повече и пишете по-малко глупости.
Ok izvinyavam se na vinorakiya ,ne byah go vidyala tova mnenie .ok za vashe svedenie na vsichki v Germaniya se prodava Cabernet x Rubin ,A v B-ya e CabxMerlot x Rubin i kupajite sa korenno razlichni .Ako mislite che vino ,koeto stoi okolo 2 godini v novi frenski bachvi i moje da struva 5 lv ,prodavaite go vie .A tova za firmite kato ne si saglasen ne rabotish mislya ,che e taka ,ana ako si sobstvenik .E az ne sam i imam nujda ot pari Kate ,taka ,che shte rabotya ,vseki si dava zadnika pod naem kato nyamash sobstveno - nali ?
snejana42
 
Мнения: 46
Регистриран на: Сря Ное 07, 2007 7:44 am

Мнениеот Alambik » Чет Яну 31, 2008 8:47 pm

Дами и господа, всички много добре знаем, че се правят втори и трети вина за по-ниска цена, а знам за 7 заливка за ракия!!! Докато се разкапе джибрата и стане на кал и вие ми кажете кой винпром него е правел!? Затова несе чудете за цени на вина и ракии и какво е това МерлохПамид или темподобните му вина -10%сортово вино и памид. Да неговорим за вината от дини и бъз, ама и това си е майсторлък, от нищо-нещо, но трябва да ги опоменат на етикета и да се разрешат за производство :lol: .
Alambik
 
Мнения: 93
Регистриран на: Съб Дек 29, 2007 10:49 pm
Местоположение: Plovdiv


Назад към Всичко за виното

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта

cron