Проблем при отлежаването на виното ???

Тук е мястото за дискусии, коментари и проблеми относно елексира наречен ВИНО

Модератори: dcv, ilu6a

Проблем при отлежаването на виното ???

Мнениеот blqk » Пон Ное 30, 2009 2:36 pm

Значи имах си вино което затворих в стъклени бутилки , което стана преди 3 месеца някаде. Всичко си беше наред докато го пиех и ми останаха 4 бутилки които вчера реших да отворя и да пия , но като отворих корковата тапа се чу звук се едно отварям шампанско , след което като го опитах и ми имаше страннен вкус -леко казирано . Бутилките ми седят по принцип в стаята където е сравнително топло. Вчера рещих да ги изкарам на балкона да преседят през нощта и сутринта забелязах че на 2 от бутилките отгоре се е образувало нещо като мухъл. Защо се е получило така и мога ли да направя нещо за да го оправя ????
blqk
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 2:07 pm

Re: Проблем при отлежаването на виното ???

Мнениеот Ragazoni » Съб Фев 20, 2010 6:59 pm

не се бутилира младо вино!След като мине бурната ферментация и постои още колкото си решил в джибрите/защото това е строго индивидуален процес в зависимост от това как си го ронкал,какво вино искаш да получиш и т.н./точиш го в голям съд и го оставаш до 3 дни да се утаи/хубаво е съда да е с чешмичка по нагоре от дъното за да не пусниш и утайката после!след това го прехвърляш в буре напълнено до 3 пръста по надолу! В една памучна кърпа пълниш промит пясък и я зашиваш отвсякъде,след това я слагаш отгоре на отвора.Така протича тихата ферментация и след като тя свърши допълваш бурето до горе и го затапваш добре.ако бурето ти е хубаво,може да отлежава 1 год.като го доливаш всяка седмица.Няма хубаво вино,което да не е отлежавало в буре - бурето оформя виното! След тази 1 год.можеш да го бутилираш ,като бутилките нареждаш легнали! НАЛИ ЗНАЕШ КОЕ Е ОБЩОТО М/У ЖЕНАТА И ВИНОТО!................ В НАЧИНА НА СЪХРАНЕНИЕ - В ЛЕГНАЛО ПОЛУЖЕНИЕ И ДОБРЕ ЗАТАПЕНО :lol: Така бутилирано може да отлежава дълго в зависимост от сорта! Най- дълго кабернето,защото има най-голяма киселинност на гроздето. Когато го бутилираш преди завъшването на тихата ферментация,то тя продължава в бутилката и или изхвърчава тапата или отделящия се СО2 газира виното! УСПЕХ!
Ragazoni
 
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Фев 20, 2010 6:29 pm


Назад към Всичко за виното

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта