не се бутилира младо вино!След като мине бурната ферментация и постои още колкото си решил в джибрите/защото това е строго индивидуален процес в зависимост от това как си го ронкал,какво вино искаш да получиш и т.н./точиш го в голям съд и го оставаш до 3 дни да се утаи/хубаво е съда да е с чешмичка по нагоре от дъното за да не пусниш и утайката после!след това го прехвърляш в буре напълнено до 3 пръста по надолу! В една памучна кърпа пълниш промит пясък и я зашиваш отвсякъде,след това я слагаш отгоре на отвора.Така протича тихата ферментация и след като тя свърши допълваш бурето до горе и го затапваш добре.ако бурето ти е хубаво,може да отлежава 1 год.като го доливаш всяка седмица.Няма хубаво вино,което да не е отлежавало в буре - бурето оформя виното! След тази 1 год.можеш да го бутилираш ,като бутилките нареждаш легнали! НАЛИ ЗНАЕШ КОЕ Е ОБЩОТО М/У ЖЕНАТА И ВИНОТО!................ В НАЧИНА НА СЪХРАНЕНИЕ - В ЛЕГНАЛО ПОЛУЖЕНИЕ И ДОБРЕ ЗАТАПЕНО
Така бутилирано може да отлежава дълго в зависимост от сорта! Най- дълго кабернето,защото има най-голяма киселинност на гроздето. Когато го бутилираш преди завъшването на тихата ферментация,то тя продължава в бутилката и или изхвърчава тапата или отделящия се СО2 газира виното! УСПЕХ!