Видрица

Тук е мястото за дискусии, коментари и проблеми относно елексира наречен ВИНО

Модератори: dcv, ilu6a

Видрица

Мнениеот motrun » Съб Ное 28, 2009 4:11 am

Здравейте,на всички участници в този прекрсен форум.Може да се попитате защо темата ми е с това име,затова бързам да поясня,че "видрици"са наричали на времето кошниците с които обикаляли да просят циганите по селата.Та в тях можело да се намери какво ли не,всеки давал каквото можел и имал на сърце. Като такъв кош е и мазето на баща ми :( ,когото въпреки всичко уважавам много.Правил си е вината и ракиите винаги сам ,както си знае и от всяка година заделял по нещо-не много.Червени,розови и бели вина в бутилки с лимонадени капачки и парафин отгоре. Има и вино,реколта мой набор 1965.Желая да сложа малко ред и да бутелирам всичко както трябва,затова Ви моля за съвети.Имам конкретни въпроси относно самото прехвърляне,бутелиране и по-нататъшно съхранение. Благодаря предварително.
motrun
 
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 3:26 am

Мнениеот dimov » Нед Ное 29, 2009 11:31 am

Най-вероятно почти всички, ако не всички, вина съхранени по такъв начин за този дълъг период са деградирали и окислени. От друга страна запушалките тип "кроненкорк" на лимонадените бутилки корозират с времето, както и уплътнението им. Възможно е въпреки парафина вината да са поели дъх от мазата, капачките и т.н. С други думи е твърде малко вероятно вината да имат каквато и да е стойност, освен чисто емоционална за вас.
Все пак, идеята ви да ги пресипете в нови бутилки не е лоша! Ако искате да ги съхранявате още дълго време е добре да ги прехвърлите във винени бутилки, които да затапите с коркови тапи. За целта трябва да намерите бутилки, нови коркови тапи и затапвачка (без нея няма да стане!). Отваряйте бутилки и ги опитвайте, ако прецените, че виното става го прехвърлете в новите, чисти бутилки и го затапете. Няма проблем да доливате вината едно с друго, важното е бутилките да са пълни. Добре е да капвате по една-две капки серниста киселина на бутилка от 0,75 л. Ако пък прецените, че вината не стават за пиене, винаги може да ги изварите на ракия!
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот motrun » Нед Ное 29, 2009 12:51 pm

Благодаря за помоща! Аз също съм на ясно,относно качеството и тук искам да кажа,че наистина сте прав за сантиманталната страна на въпроса която е водещата идея за самото прехвърляне.А иначе вече съм се снабдил с корковите тапи и машината за затваряне,но не знам самата технология . Относно механичния процес ще се справя,но не знам трябва ли да се прави нещо по -специално с тапите.Освен това имам и около 20 литра червено вино ,което стои в стъклена дамаджана две години.Ще прехвърля и него.Трябва ли и там да се слага серниста киселина? И последен въпрос,как да продължа да го съхранявам,кои са добрите условия за в дома и удачно ли е да се ползва същото място и за ракиите. Между другото и те са затворени по този начин,но без парафин. :roll:
motrun
 
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 3:26 am

Мнениеот vinoirakia » Пон Ное 30, 2009 12:17 pm

На всички вина слагай серниста.
Ако имаш възможнос- ползвай въглероден двуокис при прехвърлянето на виното, които искаш да запазиш.
Впръсквай по-малко в празните бутилки. По малко кислород ще поемат тези стари вина.
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот motrun » Вто Дек 01, 2009 1:19 am

Благодаря на vinoirakia ,за ценното инфо. Значи да разбирам,че кислород около старото вино не е за предпочитане.Е,ще измисля нещо да го заменя с въглероден двуокис,даже вече се завъртяха няколко идеи :idea: ,не е трудно това предизвикателство.Благодарности отново.
motrun
 
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 3:26 am


Назад към Всичко за виното

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron