от nikolay » Пет Ное 13, 2009 6:57 pm
Най-общо зависи каква е целта ти. Ако искаш само да избистриш виното може да ползваш по ниска доза бентонит - 0,2-0,3 г/л като зависи и какво е виното и след като го вложиш при добро разбъркване, да изчакаш докато имаш бистра чечност и я отделиш от утайката. Ако това вино дори и при добра бистрота налееш в бутилка не е изключено (дори е доста вероятно) след време в бутилките отново да имаш утайка. Причината е, че си постигнал бистрота, но не я гарантираш за достатъчно дълъг период, а виното продължава да се развива. Ако искаш да постигаш такава стабилност трябва да ползваш по-високи дози, но най-добре е лаборат. схема, която едва ли имаш как да направиш. Така че моя съвет е просто да постигнеш бистрота, а после отдели бистрото вино от утайката, съхранявай го в пълни съдове (не е задължително да са стъклени бутилки). не е зле и да сулфитираш леко, но както споменах вече това зависи и от вида вино и все пак колко време мислиш да го съхраняваш.
Наздраве!