Май е 10 пъти повече
200 гр. калиев метабисулфит съдържат 100 гр. серен двуокис.
За да ти е 15 свободния в гроздовата каша на 1 тон /600-700 л. мъст/ трябват към 18-22 грама серен=40 грама метабисулфит.
Дано не греша, че никога досега не съм сулфитирал с к.метабисулфит, а само с киселина
Според 'Технология на винопроизводството' Янков 1991г се п репоръчват за червено грозде следните дози SO2: При здраво грозде и нормална температура5-7g/100dm3;При загнило грозде и нормална температура10-15g/100dm3;При загнило грозде и висока температура 15-20gdm3.Kaлиевия метабисулфит е с 50% SO2 ,следователно на1тон каша трябва да се сулфитира с 100-400g.
Благодаря ви за съветите сулфитирам с Kaлиевия метабисулфит кашата и повече никога не сулфитирам виното (каберне). На 2 години е ,реколта 2007 и е доста добро .Март миналата година имаше
Свободен серен диоксид 8.02
Общ серен диоксид 26.10
Тази година не съм го мерила ,но преполагам че стоиностите на SO2 са много по ниски от тези през 2008
БЛАГОДАРЯ