200 ili 300 grama калиев метабисулфит

Тук е мястото за дискусии, коментари и проблеми относно елексира наречен ВИНО

Модератори: dcv, ilu6a

200 ili 300 grama калиев метабисулфит

Мнениеот vino2007 » Чет Сеп 10, 2009 7:44 am

Kolko se slaga pri meleneto,200 ili 300 grama калиев метабисулфит na ton.
Пожелавам успешна ферментация 2009 на на родните технолози

Става дума за каберне
vino2007
 
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Окт 02, 2008 4:42 pm
Местоположение: Перущица

Мнениеот vinoirakia » Чет Сеп 10, 2009 8:50 am

Май е 10 пъти повече :shock:
200 гр. калиев метабисулфит съдържат 100 гр. серен двуокис.
За да ти е 15 свободния в гроздовата каша на 1 тон /600-700 л. мъст/ трябват към 18-22 грама серен=40 грама метабисулфит.
Дано не греша, че никога досега не съм сулфитирал с к.метабисулфит, а само с киселина :oops: :oops: :oops:
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот Georgi » Чет Сеп 10, 2009 10:18 am

Според 'Технология на винопроизводството' Янков 1991г се п репоръчват за червено грозде следните дози SO2: При здраво грозде и нормална температура5-7g/100dm3;При загнило грозде и нормална температура10-15g/100dm3;При загнило грозде и висока температура 15-20gdm3.Kaлиевия метабисулфит е с 50% SO2 ,следователно на1тон каша трябва да се сулфитира с 100-400g.
Georgi
 
Мнения: 7
Регистриран на: Сря Авг 27, 2008 10:22 am

Мнениеот vino2007 » Чет Сеп 10, 2009 11:15 pm

Благодаря ви за съветите :!: сулфитирам с Kaлиевия метабисулфит кашата и повече никога не сулфитирам виното (каберне). На 2 години е ,реколта 2007 и е доста добро .Март миналата година имаше
Свободен серен диоксид 8.02
Общ серен диоксид 26.10
Тази година не съм го мерила ,но преполагам че стоиностите на SO2 са много по ниски от тези през 2008
БЛАГОДАРЯ
vino2007
 
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Окт 02, 2008 4:42 pm
Местоположение: Перущица

Мнениеот vinoirakia » Пет Сеп 11, 2009 8:03 am

ще ти каже според 'Технология на винопроизводството' Янков 1991г колко трабва да е свободния и общия в готовото вино. :)
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив


Назад към Всичко за виното

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта

cron