от Васка Стоилова » Вто Сеп 08, 2009 9:25 am
Здравей Милена,
По данни от Официалния вестник на Европейския съюз от 07.2009г. в приложение I А са описани разрешените енологични практики и обработки . Там е отбелязано , че за повишаване на киселинното съдържание се използват L(+)винена киселина,L-ябълчена киселина,
D, L-ябълчена киселина или млечна киселина в условия и гранични стойности, предвидени в приложение V към регламент (ЕО) №479/2008 . А те са
"В. Повишаване на киселинното съдържание и намаляване на киселинното съдържание
1. Прясното грозде, гроздовата мъст, гроздовата мъст в процес на ферментация, младото вино в процес на ферментация и
виното могат да бъдат подложени на:
а) намаляване на киселинното съдържание в лозарски зони А, Б и В I, посочени в приложение IX;
б) повишаване на киселинното съдържание и намаляване на киселинното съдържание, в лозарски зони В I, В II и В
III а), посочени в приложение IX, без да се засягат разпоредбите на точка 7; или
в) повишаване на киселинното съдържание в лозарска зона В III б), посочена в приложение IX.
2. Повишаването на киселинното съдържанието на посочените в точка 1 продукти, различни от вино, може да се
извършва единствено до максимална гранична стойност от 1,50 грама на литър, изразена като винена киселина, или
20 милиеквивалента на литър.
3. Повишаването на киселинното съдържанието на вината може да се извършва единствено до максимална гранична
стойност от 2,50 грама на литър, изразено във винена киселина, или 33,3 милиеквивалента на литър.
4. Намаляването на киселинното съдържанието на вината може се извършва единствено до максимална гранична стойност
от 1 грам на литър, изразена като винена киселина, или 13,3 милиеквивалента на литър.
5. Гроздовата мъст, предназначена за концентрация, може също да претърпи частично намаляване на киселинното
съдържание.
6.6.2008 г. BG Официален вестник на Европейския съюз L 148/53
6. Независимо от точка 1, в годините, през които климатичните условия са били изключителни, държавите-членки могат
да разрешат повишаване на киселинното съдържанието на посочените в точка 1 продукти в лозарски зони А и Б,
посочени в приложение IX, при условията, посочени в точки 2 и 3.
7. Повишаването на киселинното съдържанието и обогатяването, освен ако се приеме дерогация за всеки отделен случай, в
съответствие с процедурата, посочена в член 113, параграф 2, както и повишаването на киселинното съдържанието и
намаляването на киселинното съдържанието на един и същи продукт, се изключват взаимно.
Good wine makes good blood !