Киселини във винопроизводството

Тук е мястото за дискусии, коментари и проблеми относно елексира наречен ВИНО

Модератори: dcv, ilu6a

Киселини във винопроизводството

Мнениеот milena » Пон Сеп 07, 2009 8:24 pm

Здравейте!
Моля изпратете ми разрешените дози на използване на винена;яблъчна;лимонена и млечна киселина във вино и мъст по Българско и Европейско законодателство
milena
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пон Сеп 07, 2009 8:16 pm
Местоположение: софия

Мнениеот Васка Стоилова » Вто Сеп 08, 2009 9:25 am

Здравей Милена,
По данни от Официалния вестник на Европейския съюз от 07.2009г. в приложение I А са описани разрешените енологични практики и обработки . Там е отбелязано , че за повишаване на киселинното съдържание се използват L(+)винена киселина,L-ябълчена киселина,
D, L-ябълчена киселина или млечна киселина в условия и гранични стойности, предвидени в приложение V към регламент (ЕО) №479/2008 . А те са

"В. Повишаване на киселинното съдържание и намаляване на киселинното съдържание
1. Прясното грозде, гроздовата мъст, гроздовата мъст в процес на ферментация, младото вино в процес на ферментация и
виното могат да бъдат подложени на:
а) намаляване на киселинното съдържание в лозарски зони А, Б и В I, посочени в приложение IX;
б) повишаване на киселинното съдържание и намаляване на киселинното съдържание, в лозарски зони В I, В II и В
III а), посочени в приложение IX, без да се засягат разпоредбите на точка 7; или
в) повишаване на киселинното съдържание в лозарска зона В III б), посочена в приложение IX.
2. Повишаването на киселинното съдържанието на посочените в точка 1 продукти, различни от вино, може да се
извършва единствено до максимална гранична стойност от 1,50 грама на литър, изразена като винена киселина, или
20 милиеквивалента на литър.
3. Повишаването на киселинното съдържанието на вината може да се извършва единствено до максимална гранична
стойност от 2,50 грама на литър, изразено във винена киселина, или 33,3 милиеквивалента на литър.
4. Намаляването на киселинното съдържанието на вината може се извършва единствено до максимална гранична стойност
от 1 грам на литър, изразена като винена киселина, или 13,3 милиеквивалента на литър.
5. Гроздовата мъст, предназначена за концентрация, може също да претърпи частично намаляване на киселинното
съдържание.
6.6.2008 г. BG Официален вестник на Европейския съюз L 148/53
6. Независимо от точка 1, в годините, през които климатичните условия са били изключителни, държавите-членки могат
да разрешат повишаване на киселинното съдържанието на посочените в точка 1 продукти в лозарски зони А и Б,
посочени в приложение IX, при условията, посочени в точки 2 и 3.
7. Повишаването на киселинното съдържанието и обогатяването, освен ако се приеме дерогация за всеки отделен случай, в
съответствие с процедурата, посочена в член 113, параграф 2, както и повишаването на киселинното съдържанието и
намаляването на киселинното съдържанието на един и същи продукт, се изключват взаимно
.
Good wine makes good blood !
Васка Стоилова
 
Мнения: 12
Регистриран на: Пон Сеп 01, 2008 11:32 am
Местоположение: Благоевград

Мнениеот milena » Вто Сеп 08, 2009 11:36 am

Много ви благодаря
milena
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пон Сеп 07, 2009 8:16 pm
Местоположение: софия

Повишаване на киселинното съдържание

Мнениеот snejana42 » Вто Сеп 08, 2009 3:42 pm

Милена ,обърни внимание ,че навсякъде става въпрос като винена киселина.Това е свързано с въпроса ти ,никъде в закона не се говори за добавка на млечна ,ябълчна ,лимонена ,за което говориш ти.Това е абсолютно забранено.Корекция от типа "намаляване " или "повишаване на киселинното съдържание е единствено като "винена " и се прави само с тази киселина .Друг е въпроса ,че на много места такива к-ни се използват ,но това се прави за друг тип вина .
snejana42
 
Мнения: 46
Регистриран на: Сря Ное 07, 2007 7:44 am

Мнениеот Васка Стоилова » Сря Сеп 09, 2009 12:13 pm

" ТИТРУЕМАТА КИСЕЛИННОСТ Е СУМА ОТ ВСИЧКИ КИСЕЛИНИ И КИСЕЛИ СОЛИ В МЪСТТА, ВИНОТО И ДР. АЛКОХОЛНИ НАПИТКИ. ТЯ НЕ ДАВА ПРЕДСТАВА ЗА ОТДЕЛНИТЕ КИСЕЛИНИ, КОИТО ВЛИЗАТ В СЪСТАВА НА КИСЕЛИННИЯ КОМПЛЕКС ,.............................................
ТИТРУЕМАТА КИСЕЛИННОСТ НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИНА СЕ ДВИЖИ ОТ 4 ДО 12 g/dm3 , ИЗРАЗЕНА ВЪВ ВИНЕНА КИСЕЛИНА."
Цитат от Практикум по винарска технология на :
Т.Иванов, Ст.Геров, Ат.Янков, Г.Бамбалов, Т.Тончев, Др.Начков, М.Маринов
Good wine makes good blood !
Васка Стоилова
 
Мнения: 12
Регистриран на: Пон Сеп 01, 2008 11:32 am
Местоположение: Благоевград

Към Васка

Мнениеот snejana42 » Пет Сеп 11, 2009 12:28 pm

Така е ,Васке.Няма спор ,цитата е добър .Но имах предвид ,че при корекция с лимонена киселина стандарта е 1г/л и при превишаване е недопустимо и откриваемо по анализ.Това ми беше мисълта,може би не съм се изразила правилно .Просто исках да предупредя колежката не толкова директно да не прекалява с тази киселина.Е,сега е ясно ,надявам се
snejana42
 
Мнения: 46
Регистриран на: Сря Ное 07, 2007 7:44 am


Назад към Всичко за виното

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron