от nikolay » Пон Авг 31, 2009 4:18 am
Ако питаш мене, факта че харесваш виното и му се наслаждаваш, то ти доставя удоволствие, емоция, а както сам казваш има и сантиментална стойност е достатъчен. Според мен, за да има едно вино колекционна стойност, трябва да е поне 20 - 30 годишно, но не само възрастта е от значение. За да може едно червено вино на пример "да преживее" такъв период то трябва и да е създадено с тази цел - избор на добре узрял екстрактивен сорт, провеждане на ферментацията при условия (температура, режими на екстракция- цвета на виното, а имного други неща са концентрирани в ципите на гроздето и когато гроздето ферментира е важно как се осигурява контакт на течността с изплувалите на повърхността ципи), гарантиращи извличане на голямо количество цвят, екстракт и др., както и тяхното развитие в последствие и запазване. Необходим е по продължителен престой в бъчва (2,3, може и повече години) и то при условия, водещи до бавна еволюция на вече екстрахираните при ферментацията компоненти. Следва продължителен престой в бутилка, където виното вече е затворено и лишено от приток на въздух и еволюцията продължава, стига апогея си, а в даден момент и виното "умира". Най-добрите реколти от такива вина ще носят и колекционна стойност. Когато човек реши да прави подобен тип вина, трябва да има условия за това, както и да може да си позволи да прави нещо , в което ще инвестира продължителен период от време и ще чака доста докато "обере плодовете" на своята инвестиция. За съжаление повечето изби в БГ не могат да си позволят такова разточителство да го наречем, особено при по-ограничения пазар на такива вина. Така или иначе някои по-стари изби в България също предполагам, че все още имат запазени вина от по-стари реколти. Мога дори да разкажа нещо като виц, което ни се случи по този повод - поръчвахме вино в ресторант и сервитьорката ни показваше бутилка вино от Сухиндол. колегата ми попита коя реколта е виното, а момичето погледна етикета и ни каза - " 1909-та" ( на някои бутилките на производителя бе изписано Сухиндол 1909, което е годината на създаване на кооперацията - дано не бъркам с годината) и тогава отговора на колегата ми беше " Ако това е вярно, се страхувам, че няма да може да си го позволим".
Сами по себе си пък белите вина, нямат този капацитет да "живеят" дълго, макар че има и бели вина, които се правят също с идеята за развитие и консумация не на първата година. Така горе долу стои въпроса и с розовите.
По-дълъг живот могат да имат т.н. десертни вина - порто, мадейра и т.н., които натурално се правят като към ферментиращото грозде или гроздов сок в даден момент се прибавя спирт, в резултат на което ферментацията спира и в бъдещото вино има и алкохол (16-20 %), в резултат на образувалия се при ферментация и добавения, както и недоизферментирала гроздова захар. Характерно за такива вина е продължително съзряване в бъчва и в много от тях силното окисление не е недостатък като при сухите вина, а задължителен елемент от облика им, което ги прави и с по-дълъг живот.
С една дума темата е огромна, затова и на никой може би не му се захващаше, и това е само нещо понъхвърляно по нея. Но както вече писах, факта че харесваш виното, доставя ти удоволствие и се стараеш да опитваш по-голям брой вина от различни производители е достатъчен да се наречеш любител, което е по-добре от т.нар. "познавач", защото в крайна сметка виното си е продукт, чиято основна цел е да доставя удоволствие.