винария 2009 - слаба ракия

Тук е мястото за дискусии, коментари и проблеми относно елексира наречен ВИНО

Модератори: dcv, ilu6a

винария 2009 - слаба ракия

Мнениеот ggeonik » Чет Мар 26, 2009 8:47 am

най - слабото изложение до сега .добре че поне тази година ритона на хипноза е с най голяма тежест .защото ако ще печелят разни партида 2 номер незнам кой си и това вино няма етикет и хората не го знаят и не могат да го опитат за какъв ритон става дума.
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот ilu6a » Чет Мар 26, 2009 2:34 pm

ъ?
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Мнениеот lambri » Пет Мар 27, 2009 6:17 am

lambri
 
Мнения: 14
Регистриран на: Съб Юни 07, 2008 8:01 pm

Мнениеот dimov » Съб Мар 28, 2009 8:40 pm

Интересен анализ :!:

С доста от написаното съм напълно съгласен, а и тези факти ги коментирахме в една от темите на форума наскоро!

Въпроса с типичноста на вината, обаче, е много по-сложен и комплексен. Факт е, че повечето млади лозя са направени доста хаотично и набързо. Избора на терен, подложка и сорт е необоснован и направен на база "каквото има". Според мен, обаче не бива да виним само инвеститорите, за които вероятно лозарството е ново поприще. Те нямат опит и познания, но като типични нашенци, не биха платили на по-компетентни люде, защото очевидно освен от футбол и политика, българина разбира по-природа и... от винарство!
Другата страна, обаче е, че времето в което действаха програмите, изискванията и особеностите на нашия модел, предопределиха в голяма степен това, което се случи. Все пак важното е, че добро или не чак толкова, нещо се създаде! А ето, че вече има мярка за конверсия на лозя, така че ще се нагаждаме в движение!
Относно нашите сортове - въпроса не е толкова във винарите, колкото в държавата, лозарите и самите клиенти:

1. Националната стратегия не позволява засаждане на "типичните" наши сортове, тъй като ги няма! Няма селектирани клонове и качествен посадъчен материал с тези сортове - ето защо засаждаме с френски, италиански или немски посадъчен материал. В тези държави функционират институти, държавни стратегии и контрол за поддръжка и селекция на лозата!

2. Нашите сортове са доста капризни. Те изискват системи и формировки, които са по-скъпи и изискват по-голям разход на декар за получаване на качествени вина, а и са по-слабо устойчиви на болести и измръзване. Каберне, Мерло и Шардоне са просто по лесни за отглеждане! По тази причина, не е нормално една Гъмза да е по-евтина от едно Мерло, например.

3. Преди да твърдим, че вината ни са конвенционални, трябва да видим какво търси клиентът! Средният консуматор на вино няма никаква винена култура! За съжеление той не търси типичност, а простота и ... опиянение. За нас остава предизвикателството да променим това!

А относно вината, безспорно качеството върви нагоре, дано намерим и типичността. :!: :!: :!:
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот nikolay » Нед Мар 29, 2009 6:18 pm

Да тази година поунилата "Винария" беше факт, но пък едва ли на общия икономически фон, някой е очаквал нещо кой знае колко по-различно. А да - покачващите се цени за участие (странно защо), вероятно също отблъскват потенциални участници.
По отношение спецификата на вината – рано ни е, според мен.
Първо, както писа и dimov, принципа “опит – грешка” не е от най-сполучливите в случая. Аз самия се понаучавам на някои програми на компютъра си точно на този принцип, но за лозето и виното от него – опит-грешка-и отново, е въпрос на години. Между другото май в доста области действаме на този принцип, и вероятно и поради това произвеждаме ябълки за 1 лв., а внасяме такива от Полша за 0,5 лв, а какво да говорим за зеленчуци, месо, мляко и какво ли още не. Дори и сега в позакъснялата “Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор”, средства за проучвания няма – нещо с което австралийците стартират своята подобна програма през 70те години на миналия век (или поне така пише B. Rankine в “Making good wine”). Португалците пък активно пишат и в научните си статии за Турига насионал, Турига франс и още някои такива сортова от поне 10 години, предполагам не защото са много потенциални, а защото просто са местни и преди всичко, защото това трябва да е стратегия. Между другото, ако трябва да сравня винарството със някои от спортовете, то много ми прилича на волейбола – имаме успехи, които традиционно са добри и вместо заради това да се инвестира в тази област, тя се оставя да “си върви”. Така и виното, което без значение с колко дълга история в правенето му може да се похвалим, то определено е нещо с което се справяме никак не зле и може би и точно заради това отново идва идиотската логика – “ами че справяйте си се”. В крайна сметка ми се струва, че знаем доста малко неща за местните си сортове, а още по-малко може да се говори за систематизирани и описани данни, така че май не сме готови да говорим за специфика.
Второ – не сме готови и заради общото състояние на бранша. Ако някой окъсан просяк носи постоянно раиран каскет, това едва ли ще се приеме за модно и достойно за възхищение. Ако обаче същия каскет е неизменна част от облеклото на някой светски лъв – това вече е стил. На фона на трудните продажби, както на вътрешния така и на външните пазари, ми се струва че спецификата би се приела като дефект, на който да се предпишат тези затруднения.
А иначе, поглеждайки по-оптимистично, си спомням за един от семинарите на СЕБ в Хисаря преди около 7 – 8 години, когато на дегустация коментирахме мекотата и концентрацията в някои небългарски червени вина, като нещо, което едва ли ще достигнем. Как ви се струва сега това? Такива вина вече има във всяка (или почти всяка) изба в България (е позакъсняхме с 5-6 години, вярно). Според мен, подобно ще се случи и при белите ни вина - до 1-2 години ще се появят такива с интензивен цвят, тяло и свежест, за които до сега считаме, че BG не е типичен тероар за бели вина . Но не залитаме ли малко. Мисля че сега голямото предизвикателство е не “висок клас вина”, а “продаваеми вина”.
Какво може да се направи – според мен контролиращите органи – ИАЛВ, митници и др. просто трябва да започнат да изпълняват написаното в множеството наредби, но не избирателно, а да проверяват и големите производители, особено тези на спиртни напитки, и то системно. Дегустационните комисии към Камарата да отпаднат (да сте чували, някоя марка бира да трябва да получава подобно “органолептично” одобрение, за да излезе на пазара). Да не говорим и, че през тези комисии, така или иначе “минават” всякакви боклуци. Това ще освободи повече средства за промоции, в това число и в страната, и др. Облекчена регистрация и функциониране на мини винарни също е добра идея – те така или иначе си съществуват, само че нелегално. И не на последно място идиотските цени на виното по ресторантите – докато чаша вино със средно качество струва колкото 2 бутилки бира, просто това вино ще стои в ресторанта докато от средно по качество “еволюира” до посредствено, та даже и дефектно. . . колкото повече пиша, все по-невероятно ми се струва всичко това да се случи – още повече, че зависи от много институции, но зависи и от собствениците на винарските изби (които за момента освен да “реват”, че не им се продава виното май не правят нищо друго), зависи и от всеки един от нас в този форум, а все от някъде се почва...
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот ggeonik » Пон Мар 30, 2009 11:40 pm

да всички сте прави но защо все още нямаме наше вино което да се знае по целия свят както знаем френските гранд крю шата италианските масето ,солая ,тинианело,брунело де монтепулчано от калифорния опус он ,исигния и да не ви отегчавам с безброй имена на вина от цял свят даже и на държави където да преди 50 -60 години са нямали и 1 декар лозя,а ние които правим вино от тракийско време не можем да покажем лицето на нашето вино защо ли? прав е николай като засяга темата за спиртните напитки говорил съм със стари хора и съм ги питал абе дядо колко ракия пиехте преди- знаете ли какво са ми отговаряли. пиехме ракия с чашки колкото един напръстник ,а вино пиехме с бакърите. жалко че свикнахме да пием боклуци и да ядем още по големи такива но така е когато години наред имаше само бяло и червено и разните му там специални вина правени за отговорните люде какъв вкус и усет към хубавото маже да се изгради .тотално всичко е объркано и най вече в нашите глави и умове и знете ли до какъв извод достигам че най трудното е да се изгради винената култура отново на хората и да престанат да пият ракия с цена по ниска от виното и да се наливат с бира до спукване на мехура но пък ние какво им предлагаме водно алкохолни смеси и тем подобни .-продажници сме и това е .темата е много близка до състоянието в което се намираме в момента като държава -слаба ракия .
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот ilu6a » Вто Мар 31, 2009 8:31 am

Няма надежда за тази страна!!!
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Мнениеот sstan » Вто Мар 31, 2009 11:16 am

Е не бъди толкова краен.
Вярно е че това е най-слабата откъм участие Винария. За съжаление се събраха много фактори, освен популярната напоследък световна криза, ми се струва че от няколко години насам самото изложение губи своя блясък и атрактивност. Това е най-вече поради почти нулевия ефект за изложителите, тъй като масовия посетител бяха просто хора на които им беше интересно да погледат и да опитат "едно червено Мерло". Съчетано с ценовите разбирания на Г-н Гергов, това не е първата година в която не участват изби като Търговище и Поморие например.
Въпреки всичко България има нужда нужда от такова изложение и дори и да се провали Винария все си мисля че на нейно място ще има нещо друго.
Относно индивидуалността на вината ни, там е големия проблем наистина. Новите лозя започнаха да влизат в плододаване и се получават добри вина, но не съм чул някой да е засадил Мавруд или Гъмза.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот stoichowinemaker » Вто Мар 31, 2009 11:35 am

Било през октомври.Спряла се лисицата под лозницата, отрупана с натежали от сладост кехлибарени гроздове. Слюнки потекли от устата й. Подскочила за да стигне някоя изкусителна чепка, но не успяла. Подскочила отново, но пак не успяла. " Какво пък толкова?-промърморила ядосано- Гроздето е още кисело."
Минала зимата. Излязла лисана от дупката. Припило й се добро вино и отишла на Винария. Гледала, облизвала се, ама в джобчето само едно левче. Какво да си купи с него?
" Ех- въздъхнала лисицата,- каквото гроздето, такова и виното. Слаба държава, слаба Винария, слаба ракия. Най-добрите пак не са тук. Едно левче не можах да похарча." И продължила нататък.
stoichowinemaker
 
Мнения: 32
Регистриран на: Чет Яну 24, 2008 4:55 pm

Мнениеот stoichowinemaker » Вто Мар 31, 2009 11:47 am

А възможно ли е тези, които не участваха на Винария, просто да нямаше какво да покажат? Защото те бяха в залата, ходеха с чаши по щандовете и дегустираха вината на останалите балъци. Защо посетиха Винария, щом тя не означава нищо за тях? Защо търсеха да опитат наградените вина, а скриха собствените си партиди, окичени с медали, в дълбока нелегалност? Няма да питам защо са им ритони и медали на вина, които никой не можа отново да дегустира :lol:
stoichowinemaker
 
Мнения: 32
Регистриран на: Чет Яну 24, 2008 4:55 pm

Мнениеот nikolay » Вто Мар 31, 2009 12:31 pm

Аз лично не разбирам много от басни, но проблема според мен не е дали на Винария са присъствали най-добрите или не. Аз лично опитех една част от наградените вина не на Винария, а на една дегустация миналата седмица - според мен всички те заслужават наградите си, а дали златен или сребърен или ритон - разликите в точките предполагам са толкова малки, че на практика предполагам, че са в границата на статистическото разсейване, но не това е важното. Важното за мен като потребител е че Винария не ми дава шанса да опитам наградените вина. Не съм сигурен и до колко изложението е в услуга и на изложителите, защото не съм видял и масово медийно огласяване на победителите, защото важното е не дали аз или който и да е сме съгласни с някоя от наградите - за победителите е важно много хора (потенциалните потербители) да разберат за наградените. Така че според мен наистина има спад в участниците и това както вече писах е естествено, но важното е това събитие да продължава и да се развива. Дори още, но не такива, а по-насочени към потребителите "Винарии" да има повече в страната. На скоро, слушайки радио в колата си - предаване в което канят известни личности и ин задават въпроси извън тяхната област, на въпрос към . . .(не си спомняк коя беше дамата, която беше гост) какво вино пие, тя с гордост им отговори домашно и дори им обясни от къде си го купува. Така че това е положението и да гледаме "над нещата" е като щрауса, който заравя главата си.
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот ilu6a » Вто Мар 31, 2009 1:28 pm

Нещо не разбрах-лошо ли е ,че масовия посетител е опитал "едно Мерло"
Нали се желае покачване на винената култура у потребителя?
Друг е въпроса,че на доста от местата на изложението,хората зад "щанда" не даваха информация за предлаганите вина и се ограничаваха с -Това е добро ,това е мноого добро и т.н.,а пък където се продаваха, за мен бе пълна трагедия-просто хубави момичета зад витрината!Тук там се срещаха хора които с удоволствие изслушваха хората и отговаряха на въпросите им!
По отношение на медийното огласяване на победители и отличени вина....ами аз бях на Винария и не разбрах кога е станало това даже там-но може аз да съм се разсеял)))И наистина ще е много хубаво да има подобни изяви насочени към масовия потребител,дегустации ,оценки,пък било то и във този или друг сайт!
Например,в магазин Хит в кв.Младост имаше близо месец дегутации и промоции на вина,като успоредно с това имаше брошури за винарните с технолозите им ит.н.
За мен лично беше много интересно и полезно!
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Мнениеот stoichowinemaker » Вто Мар 31, 2009 1:48 pm

Ники, ако не те познавах от доста години, щях да помисля, че лобираш за някого. Разбира се, че както на всяка Винария, силни вина не получиха признанието, което заслужават, слаби вина пък достигнаха неподозирани висоти. Това е защото критериите за добро вино са различни не само при теб и мен, но и при останалите дегустатори. Това не е причина обаче, когато спечелим ритони, да е в резултат на технологичен интелект и безспорно по-високо качество на виното от останалите, а когато ритоните отидат при други, да твърдим, че е в резултат от статистическо разсейване. Много е балканско. Не знам какви вина сте дегустирали миналата седмица, но знам какви не дегустирах аз на Винария. Не дегустирах два от четирите ритона и нито едно от вината на две, от общото три изби, обявени с най-много награди. Не са искали, не са ги показали.Тяхна работа. Това ли прави винарията слаба ракия? За мен България не е имала по-силни вина от 22 години(преди това не знам). И най-силните вина бяха в залата.Хиляда участника не правят една Винария силна. Не я правят такава и хиляди вина с разноцветни етикети. Правят я двадесет или тридесет вина, които не биха се посрамили да застанат на една маса, заедно със световни шедьоври от по 100 евро бутилката. Но вместо да говорите за тези вина, пишете за липсата на масовка и отсъствието на медиен шум, които ви карат да наречете слаба ракия най-силната в качествено отношение Винария.
stoichowinemaker
 
Мнения: 32
Регистриран на: Чет Яну 24, 2008 4:55 pm

Мнениеот nikolay » Вто Мар 31, 2009 2:20 pm

Аз наистина лобирам - за себе си. Това че както и ти каза не си успял да дегустираш някои от наградените вина з според мен е проблем не на представите ли ги за дегустация, а не организаторите на изложението. Иначе за качественото израстване на българските вина си абсолютно прав и дори съм убеден, че на следващата винария ще е видим още по-голямо израстване. просто лозарство и винарство у нас почват да вървят съвместно и това носи и ще продължава да носи успехи. А мадийния шум и по-скоро липсата му за мен си е проблем, българското вино, мисля, има нужда от добри думи, които да чуят и прочетат повече хора, още повече, че то в голямата си част ги заслужава. Всъщност дори не виждам различие в това, което излагаме. Винария си е национално винено събитие и това е безпорно, но си мисля че ако се конкурира и с други такива (а не да изчезне или да се мести някъде) това ще повиши качеството на услугата, която предлага както на изложителите, така и на посетителите.
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот dimov » Сря Апр 01, 2009 11:43 am

Не мисля, че имаме каквото и да е основание да критикуваме фирмите, които са решили да участват или съответно да не участват на Винария, нито пък това може да е някакъв критерий за състоянието на тези фирми. Всеки производител сам решава дали да плати за това, което панаира му предлага и избора е базиран /или поне трябва да е/ на икономическа обосновка. Винария не е задължителна манифестация - всички под строй! Както на всяко друго изложение и тук целта е промоция! Въпроса е, доколко това се осъществява, кои са посетителите и доколко те са целеви клиенти. Да се осигурят тези последните е работа на панаира /а не наша/.
Защо, например, Търговище да участва! Те и без това са лидер /или един от лидерите/ в продажбата на бели вина в ценови клас 5-10 лева за вътрешен пазар. Тези вина /хубави или не, наградени или не/ са вината, които лисицата от баснята харасва и за които си дава левчето! И в такъв случай добре са направили мениджърите, че не са участвали! Така спестената сума от участие ще може да се използва по-целенасочено.

А каква ли е алтернативата на лисицата? Може би косът - той лети и има достатъчно левчета (или сиренце)? Само че въпросите са : беше ли косът на Винария? Хареса ли вината? Има ли достатъчно левчета и ще ги даде ли за тези вина? Защото има една басня в която косът от високо пуска сиренце на лисицата, ама май това е друга лисица и въобще друга басня!

Колко "коса" и колко "лисици" има в България? Май лисиците преобладават, а косовете са малко. Те и без това летят и освен на нашата асма, все по-често кацат и на чуждите. И при положение, че преобладават лисиците, защо се мъчим да се харесаме на косовете? Знаете ли къде се консумира най-много шампанско? В Шампан! А най-много скъпи "борда"? В региона на Бордо! Ако, клиентите тук не оценяват и не консумират виното, как можем да разчитаме чуждите да го оценят!!!

Според мен нашата работа трябва да е да смъкнем лозницата с узрялото грозде, а не да чакаме лисицата да се научи да лети! Да правим вино за левчето на лисицата - ама от узрялото грозде, а не да я баламосваме с това, което е предназначено за поливане на лозницата! Защото лисицата може да има само едно левче, ама много се е трудила за него. И ние трябва да и дадем добър продукт, иначе ако не ние друг ще го даде!
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Следваща

Назад към Всичко за виното

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта

cron