Страница 1 от 1

Калий...

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 02, 2012 10:20 pm
от ilu6a
Става въпрос за следното:
Калиев мета бисулфит
Калиев бикарбонат.
И двете в-ва се прилагат сериозно във винарството...тревожи ме следното:
Какво се случва с калия от съединенията тъй като той не е едно от най-приятните и полезни вещества при увеличен прием?

Re: Калий...

МнениеПубликувано на: Вто Сеп 04, 2012 8:35 am
от ilu6a
никой ли не знае?

Re: Калий...

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 10, 2012 3:06 pm
от ilu6a
?

Re: Калий...

МнениеПубликувано на: Вто Окт 30, 2012 9:49 am
от Alambik
Не си ме попитал колега! Калият участва активно в преноса на протони в клетката, т.н. "водородна помпа" и е по-добре от натрия, солта която приемаме, клетката по-несе товари ако вместо натрий приеме калий. Ето защо производителите на сол заменят натриевият хлорид с калиев като по-здравословен начин за осоляване на ястията.
PS: И малко простотия - къде утива калия в организма, а ми свързва се с желязото до FeK, а как се нарича тази сплав очаквам сами да си отговорите!? Хахахаааааааааааа............
Дано не се сърдите за шегата!

Re: Калий...

МнениеПубликувано на: Вто Окт 30, 2012 6:11 pm
от ilu6a
Аз какво се случва при попадане на калия в чов.тяло съм наясно,наясно съм и с последствията при липса или увеличени стойности...и именно поради тази причина питам какво се случва с него при ползване във виното...утаява ли се свързва ли се с нещо...