Страница 1 от 1

а

МнениеПубликувано на: Нед Окт 19, 2008 5:09 pm
от ika
раздигай фината удайка 2-3 пъти седмично (за да извлечеш мазнота и да спомогнеш ферментацията) това ,как става

МнениеПубликувано на: Нед Окт 19, 2008 7:05 pm
от dimov
Зависи в какъв съд ти е виното.
В бъчва се прави с пръчка от дърво или неръждавейка (може да видиш на прикачените снимки как една кака държи пръчката). Нарича се батонаж (от фр. batonnege, baton = пръчка, на английски е stirring barrels). На другите снимки може да видиш на бъчви със стъклени дъна какъв трябва да е резултата.

В по-голям резервоар се прави с помпа, с газ под налягане, с бъркалка с ел. двигател или пак с пръчка, ама по-голяма.

Добре е виното преди това да е претакано веднъж за отделяне на грубата утайка (тя е по-тежка, лепкава и мерише на лошо) или да се бърка така, че тя да се раздига минимално.

Това е полезно да се прави както за бели, така и за червени вина.

Успех!

МнениеПубликувано на: Нед Окт 19, 2008 7:08 pm
от dimov
Абе, как се прикачваха файлове :?:
виж снимките на:
http://www.wineterroirs.com/2007/11/albert_bichot.html
http://www.kysela.com/burgundy/saumaizemichelin.htm

а

МнениеПубликувано на: Пон Окт 20, 2008 12:27 pm
от ika
извинявам се предварително за невежеството,знам че това е форум за професионалисти,но ми стана интересно все пак ,какво представлява
батонажа....доколкото виждам чрез разбъркване виното се размътва...

МнениеПубликувано на: Пон Окт 20, 2008 1:07 pm
от dimov
ами...да, размътва се :idea:

не се извинявай, а повишавай...
винената си култура 8) :!: :!: :!:

а

МнениеПубликувано на: Пон Окт 20, 2008 2:13 pm
от ika
ами това не е лесно,но се стремя да го правя...,обаче в нета за
батонаж...нищо не намирам.
мерси за вниманието все пак

МнениеПубликувано на: Пон Окт 20, 2008 2:28 pm
от dimov
Информация има, но не и на български. Пробвай в "гугала" на английски със "stirring barrels" или на френски с "batonnage".

МнениеПубликувано на: Пон Окт 20, 2008 3:32 pm
от ika
:D :D ЕЕ ДИМОВ ти за едно вино ще ме накараш и на японски да проговоря..

МнениеПубликувано на: Чет Окт 23, 2008 11:21 am
от Alambik
Dimov, когато човек няма какво да каже, изчерпал се е или не иска другите да го разберат започва да говори на висок стил, непонятен понякога дори за самият него!!! Ако така даваш задачи на своите технолози или техник-винари, не знам до каде ще я докараш! Пиши простичко и разбрано, в България сме и имаме богат език, няма нужда от чуждици или да имитираме някой!

МнениеПубликувано на: Чет Окт 23, 2008 11:57 am
от vinoirakia
Добре си говори Димов.
Елементарни неща за непрофесионалиста в дадена област са сложни.
Все едно някой строител да почне да ти говори за различен тип бетон.

МнениеПубликувано на: Съб Ное 01, 2008 6:49 pm
от Alambik
Дразня се когато се захласваме по разни течения. Вярно е, че ако някой "сопол" не се изкаже добре за твоето вино - няма цена и продажби! Ама да си гледат работата, българските вина са имали пазар и пак ще имат, трябва само да си заемем мястото пак! Чета "Лозарство и винарство" и какво виждаме :shock: някой ще ни учи как да си режем и гледаме лозята и купува лозя, а друг ще ни предлага посадъчен материал на български сортове и ще се правят на големи "пипиниери", а знаят ли, че бабите от ТКЗС-то в Поморие и института там са калемили толкова лозички, колкото и тяхната фирма и продължават!!! Да не говорим, че в Пловдив, във ВСУ или ПУ катедра "Физиология на растенията и молекулярна биология" бяха произведени лизички за Австралия от калус-епруветка и т.н. Да не говорим, че тук на Балканите, когато се е правило вино, Западна Европа и понятие са си нямали!
Доста излезох от темата ама много паля! :x

МнениеПубликувано на: Нед Ное 02, 2008 8:37 am
от vinoirakia
Не се ядосвай.
1. Какво те притеснява мнението на "някой "сопол"" - в последно време не съм видял лоша оценка за вино по специализираните медии.
Задачата на т.н. "сопол"-и е да не се конфронтират с вносители на чужди вина, винпроми и технолози. " Подухват" им лекичко , "ядат рода", както казваше един наш филмов оператор :D и всички са доволни. Затова гледа да останат анонимни.
2. За да си заемат мястото българските вина има много работа и помощ от държавата, която никога няма да пристигне. И аз съм оптимист, както и много други, но не знам.
3. След падането на строя в който живяхме, се появиха едни ЛИКВИДАТОРИ, които ликвидираха цялото селско стопанство без проблеми.Нормално е върху пепелта да се появят хора които ще ни оправят. Както случая с този пепиниер. Консултанти за добро или лошо винаги ще има. Почти няма винпром без такова лице.
Аз гледам по-скоро положително на тези консултанти, защото българите сме доста консервативни, а и омешването на технологиите и процесите винаги носи нещо ново.
А от един Батонаж тръгнахме...

А наука се прави с пари. :idea:

МнениеПубликувано на: Пон Ное 03, 2008 9:50 am
от Alambik
Става на въпрос, че хубавците искат да закупуват лозя в България!!! Да ни обучат да им работим и после виж вината им ще са "перфектни" и хоп - на пазара. А пипиниерчето ще облагородява нашият мавруд за специфични(различни) "тереноари"(райони). Както се оказва, че мавруда расте и край Черноморието, но няма това качество!
Яд ме е, че нашите хубавци опъват пари за изграждане на лозови масиви, а правят хотели! После връщат паричките и са "6 т." добре, че свърши тази парса. А други просто за авторитет си правят изби и на идея си нямат за вино и ракия.
Нека пък така да се развиват нещата, да оцеляват тези, на които им пука и да влизат чужди фирми на които да работим. Дано да се обърне внимание и на нашият потенциал от кадри, които правят ноу-хао в областа на лозарството и винарството.