Страница 1 от 1

проблем с ферментацията набялото вино

МнениеПубликувано на: Чет Окт 16, 2008 8:04 pm
от iviv59
За първа година правя бяло вино Превиших сернистата киселина и не е започнала ферментацията вече 8 дни. Джибрата ми е в бидон а температурата в помещението е непостоянна .Захарноста е 23 .Къде сгреших ?

МнениеПубликувано на: Нед Окт 19, 2008 12:26 pm
от dimov
С джибрата в бидона НЕ СЕ прави бяло вино!!!

Относно въпроса, защо ферментацията не започва, възможно е да сте я блокирали с висока доза серен диоксид, но може да бъде и поради друга причина: ниска температура.

Добре е преди да се захванете с романтико-практическото дело - правене на вино, от което всеки разбира, тъй както от футбол и политика и чиито тънкости ни осеняват свише заедно с традициите наследени още от древните траки; да прочете все пак нещичко. Литература има! Съгласете се, че ако решите да ремонтирате автомобила си сам, е добре все пак да правите разлика между акумулатор и карбуратор!

МнениеПубликувано на: Вто Окт 28, 2008 12:39 pm
от valentina
И по този повод да попитам ,днес бялото ми вино вече е с изферментирала захар ,сега ще го напалня в съдове догоре ,колко време ще е нужно приблизително да се избистри,защото сега е като боза.И ако не се избистри с какъв бистрител и с какви дози да му помогна :) И да попитам много ли е рисковано да седи без да го сулфитирам... то като количество не е много и ще свърши бързо предполагам.? :?:

МнениеПубликувано на: Сря Окт 29, 2008 8:13 am
от sstan
По-добре първо го сулфитирай и след като се позабистри тогава го наливай в туби

МнениеПубликувано на: Сря Окт 29, 2008 11:03 am
от valentina
ok с какво и в какви дози в такъв случай? :roll: