Привет на всички вълнуващи се от виното в този период!
Радвам се, че във форума има раздвижване напоследък. Но се учудвам, че тази активност идва по-скоро от любителите винари, отколкото от колегите, които също са пълни с впечатления в момента.
Отново винифицираме в една странна и трудна година, но в продължение на повече от месец няма нито едно мнение, нито един коментар как вървят нещата? Отново се убеждавам, че не сме достатъчно дорасли да споделяме проблемите си в това широко достъпно прстранство.
Но като начало на една евентуална дискусия, ще задам няколко въпроса.
-Как е гроздобера при вас? Интересно ми е как върви в страната? При нас в района на Любимец имаме още Каберне и Мавруд на масивите.
- Как сте с алкохолите??? Имаше във форума запитване за високите алкохоли на вината и защо се стремим към тях. При нас в южния район тази година ще имаме високи алкохоли на Мерлото.
- Знае ли някой и има ли опит може ли летливи феноли при бяло вино да идват от самото лозе, т.е. от гроздето?
- Ако някой работи със Сира при каква захарност и кога я обрахте?
Нашата в Любимец - на 22.5 на 10 октомври я обрахме.
- Има ли някой опит с Мелнишки Рубин и това някаква разработка пак на ВСИ-то ли е, защото нищо не намирам в учебници и в нета за този сорт?
Успех и поздрави на всички винари!