Не започва ферментация

Тук е мястото за дискусии, коментари и проблеми относно елексира наречен ВИНО

Модератори: dcv, ilu6a

Не започва ферментация

Мнениеот patafil » Чет Окт 02, 2008 2:51 pm

Здравейте!Вече 6-ти ден от както съм сложил джибрите в съдовете,а ферментацията не не започнала.Захарност 25% Температура 16 гр.
Моля дайте съвет какво да правя?
patafil
 
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Окт 02, 2008 2:41 pm

Мнениеот vino2007 » Чет Окт 02, 2008 4:48 pm

температурата трабва да бъде между 25 и 30 градуса.
завии съда с много тънак и лек наилон и пъхни една духаща печка на слабо отдоло до 12 часа ферментацията ще стартира.
vino2007
 
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Окт 02, 2008 4:42 pm
Местоположение: Перущица

Мнениеот valentina » Чет Окт 02, 2008 5:00 pm

не искам да давам грешни мнения,но 30 градуса ми се струва доста висока температура за ферментация,мисля си че при 30 градуса може да започне развитие на нежелани бактерии.А използваш ли селекциониран щам или разчиташ на наличната микрофлора?
valentina
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 27, 2008 2:26 pm

Мнениеот katia » Чет Окт 02, 2008 5:26 pm

25-30 градуса е доста високо за стартиране на ферментация. При 16 не е невъзможно, но е по-трудно, независимо дали е засявано с дрожди или се разчита на спонтанна ферментация от естествена микрофлора. Може би съда е на място, където се влияе от температурните промени и не може да стартира. Добре ще е да се загрее, но постепенно. Мисля, че ако стане 20 градуса е достатъчно.
Успех!
katia
 
Мнения: 227
Регистриран на: Пет Ное 09, 2007 10:28 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот patafil » Пет Окт 03, 2008 8:30 am

Благодаря на всички за съветите! Не използвам дрожди.Уточнявам,че гроздето е каберне и памид 50/50,съдовете са буре и бидон в изба с постоянна температура 17градуса.Подгрявах джибрите,като отточих от сока и го загрях до около 30градуса след което го върнах обратно и градусите станаха около 20.Мисля си дали причината не е високата захарност 25%?
Сега съм в очакване на присъдата.
:cry:
patafil
 
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Окт 02, 2008 2:41 pm

Мнениеот katia » Пет Окт 03, 2008 4:04 pm

Най-сигурно ще е ако намериш дрожди и го засееш. Високите захари са една от причините да забавят стартирането. Може би ще тръгне, но по-бавно.
Висока захарност ми се струва за Каберне и Памид??? Но зависи от къде са.
katia
 
Мнения: 227
Регистриран на: Пет Ное 09, 2007 10:28 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот patafil » Нед Окт 05, 2008 9:37 am

Благодаря, katia! Радвам се,че има такива вещи мнения в форума.Добавих подгрята вода с цел да намаля захарността и повиша температурата.След по-малко от ден започна да шепне и сега вече е нормално.За дрождите си права,ако знаех къде да ги намеря щях да ги използвам.
patafil
 
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Окт 02, 2008 2:41 pm


Назад към Всичко за виното

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта

cron