Здравейте!Вече 6-ти ден от както съм сложил джибрите в съдовете,а ферментацията не не започнала.Захарност 25% Температура 16 гр.
Моля дайте съвет какво да правя?
температурата трабва да бъде между 25 и 30 градуса.
завии съда с много тънак и лек наилон и пъхни една духаща печка на слабо отдоло до 12 часа ферментацията ще стартира.
не искам да давам грешни мнения,но 30 градуса ми се струва доста висока температура за ферментация,мисля си че при 30 градуса може да започне развитие на нежелани бактерии.А използваш ли селекциониран щам или разчиташ на наличната микрофлора?
25-30 градуса е доста високо за стартиране на ферментация. При 16 не е невъзможно, но е по-трудно, независимо дали е засявано с дрожди или се разчита на спонтанна ферментация от естествена микрофлора. Може би съда е на място, където се влияе от температурните промени и не може да стартира. Добре ще е да се загрее, но постепенно. Мисля, че ако стане 20 градуса е достатъчно.
Успех!
Благодаря на всички за съветите! Не използвам дрожди.Уточнявам,че гроздето е каберне и памид 50/50,съдовете са буре и бидон в изба с постоянна температура 17градуса.Подгрявах джибрите,като отточих от сока и го загрях до около 30градуса след което го върнах обратно и градусите станаха около 20.Мисля си дали причината не е високата захарност 25%?
Сега съм в очакване на присъдата.
Най-сигурно ще е ако намериш дрожди и го засееш. Високите захари са една от причините да забавят стартирането. Може би ще тръгне, но по-бавно.
Висока захарност ми се струва за Каберне и Памид??? Но зависи от къде са.
Благодаря, katia! Радвам се,че има такива вещи мнения в форума.Добавих подгрята вода с цел да намаля захарността и повиша температурата.След по-малко от ден започна да шепне и сега вече е нормално.За дрождите си права,ако знаех къде да ги намеря щях да ги използвам.