Страница 1 от 1

начинаеща

МнениеПубликувано на: Съб Сеп 27, 2008 2:30 pm
от valentina
Здравейте винари,
тази година завърших УХТ-гр Пловдив ,съответно специалност вино и пиво.Само че както се сещате теорията с практиката нямат нищо общо.Аз обаче съм обещала на дядо ми ,че тази година ще го надмина и сега ви моля за помощ.Да ми дадете "рецептурата" за бяло вино.Предполагам ,че ще работя с мискет. :roll: И ако може да ми кажете от къде мога да си закупя консумативи за производството ,като чипс ,бистрители,дрожди....в количества необходими за домашни условия.Разбира се ,ако съм в изба с налична лаборатория няма да ми е толкова трудно,но в домашни условия ще бъда затруднена доста

МнениеПубликувано на: Съб Сеп 27, 2008 4:21 pm
от vinoirakia
Отделят се чепките, гроздовата каша се смачква и се слага в съд , който има дренаж и кран долу.
Почва да се точи мъстта. Леко се пресува, за да падне повече.
Получената мъст се сулфитире с грам на литър серниста киселина. Слага се на студено - 10 градуса , за да се забистри. След 24-48 часа се отдекантира бистрата част, загрява се плавно до 22-25 градуса и като започне ферментацията се контролира температурата да не надвишава 20-22 градуса.
Бялото вино иска по ниска температура и бавна ферментация.
Охлаждането става с бутилки замразени във фризер , а загряването - с топла вода в бутилки
Като изферментира се затваря отгоре- бялото вино не обича кислорода - окислява се и покафенява.
Хубаво е да се обработи с бентонит - 30-40 гр на 100 л.
Пак се откалява от утайката и се сулфитира с грам на литър киселина.

МнениеПубликувано на: Съб Сеп 27, 2008 4:45 pm
от valentina
Благодаря ,опитах се сама да съставя домашна технология,почти съм нацелила,само се чудех за дозите серниста киселина ,но вече съм наясно.Благодаря отново :wink:

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 28, 2008 9:53 am
от vinoirakia
Човек завършил специалност Вино не бива да пита такива въпроси, ама...

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 28, 2008 10:07 am
от valentina
напротив ,моята страст са високоалкохолните напитки и това вино никога не ми е било на сърце... така,че.... А ако ме апострофираш за дози -точна технология,спокойно мога да се разровя в учебниците си и лекциите си и да се ориентирам,но все пак нали за това сте вие съфорумците.

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 28, 2008 1:37 pm
от vinoirakia
И моята страст са високоалкохолните - хубави мускатови, островни такива...

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 28, 2008 3:57 pm
от valentina
чудесно,радвам се ,че има и други като мен,защото моите колеги бяха твърдо срещу тях и бяха с двете ръце за виното. :wink:

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 29, 2008 12:35 pm
от vinoirakia
Аз за пиенето им имам в напредвид

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 29, 2008 1:41 pm
от valentina
:lol: и това е нещо!

МнениеПубликувано на: Вто Окт 07, 2008 9:13 pm
от Alambik
Колежке, не го слушай! ВАН са си ВАН, но се правят от хубаво вино! Но, по добре хубава ракия от 1 заливка, кал, пресово вино или пикети отколкото къпани вина от тях! :lol: Добре си се насочила, ама обърни сериозно внимание и на виното!

МнениеПубликувано на: Нед Окт 12, 2008 6:27 pm
от valentina
слушам :wink: .По принцип работат ми е свързана с безалкохолните напитки,но страстта към ВАН си остава и силно се надявам някога да съм в тяхната сфера.