Интересна тема!
В световен мащаб има една мнима тенденция да се търсят ниско-алкохолни вина. Такива, от които да изпиеш много, после да не боли глава и като духнеш на чичко полицай да е под 0,5! Има сериозни разработки относно дезалкохолизиращи методи, а обратната осмоза е вече стандартна практика в много региони.
Интересното е, че на сляпа дегустация, същите тези които търсят нискоалкохолни вина, предпочитат по-високоакохолните вина. Алкохола, обуславящ усещане за сладост, мекота, топлина и мазнота се харесва от съвременния консуматор!!! И въпреки това показание на етикета като 15,5 об. % е доста плашещо!
Големите Bordeaux от 50те до каря на 80те години са били с алкохолно садържание около 11,5-12,5%. Днес, въпреки обратната осмоза показанието е рядко под 13-13,5. Това може да се обясни с много неща:
1. Променя са вкуса на консуматорите. Търсят се все по концентрирани и плътни вина.
2. Променя се агротехниката. Има стремеж към по добра фенолна запасеност и зрялост, а това води неизбежно до по-висок алкохол. Добивите се регулират и са по-ниски. По-висока концентрация(на фенолни, ароматни и багрилни вещества)=по-висока концентрация на захар=по-висок алкохол!
До преди десетина години в Бордо са изразходвани хиляди тонове захар за шаптализация. Днес никой не го прави. При 22-26% естествено захарно садържание просто няма нужда!
3.Променя се климата!