Страница 1 от 1

Проблем с измерването на захарността на материала!

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 15, 2008 2:38 pm
от shardonay
Привет! Нов член и начинаеш съм в производството на вино! Въпросът ми е следния........ Обрах гроздето и го премелих, преди два дена. Но забравих да измеря захарността веднага след смилането! Има ли някакъв начин да установя необходимо ли е да прибавям захар или не?


Благодаря предварително! :roll:

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 15, 2008 4:27 pm
от katia
Ако не е започнала ферментация, може да се измери захарността. Но ако вече има ферментация това може да стане чрез химичен анализ на алкохол и захари.
Успех!

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 15, 2008 4:28 pm
от sstan
Има, но не и в домашни условия. Все пак виж колко е в момента.

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 21, 2008 5:42 pm
от twinspark98
здравейте.като заговорихте за градуси реших и аз да се включа.та преди час смлях гроздето,бяло е от наколко сорта,измерих му захарноста и ми показа 17гр.но понеже не е много гроздето му налях малко вода и съответно захар.сложих моя градусомер и ми отчете 20,за да съм по-сигурен взех от приятел и след измерване с неговия отчете 25.по пътя докато му го носих взех от съсед неговия и отчете 22гр.незнам на кой да повярвам а ми се вижда много лепкаво.та въпросът ми е ,колко е за бялото и колко за червеното грозде.благодаря предварително.

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 22, 2008 6:48 am
от vinoirakia
За домашно- бяло 22-22,червено- 23-24
Ама с тия захаромери все едно си дал картечница за точен истрел на 1 км.

МнениеПубликувано на: Вто Сеп 29, 2009 8:54 pm
от Мавруда
Здравеите ,привет на всички винари .Нов съм във форума ,искам да попитам за таблица за захарния градус на гроздовата мъст.Имам захаромер,който отчита температурата на гр.мъст и може би някакъв захарен градус(1060 , 1061 , 1062 , 1063......1100 , 1101 и т.н.),който трябва да се засече по таблица.От къде да намеря такава таблица?

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 30, 2009 6:02 pm
от sstan
В електронен вариант трудно. Аз поне не съм срещал. Трябва да ти сканираме една. Ако искаш кажи какво ти показва и ще ти кажев колко е захарния градус, че сега няма много време за скенаниране.

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 30, 2009 8:00 pm
от nikolay
Ако живееш около пловдив и можеш да дойдеш до университет по хран. технологии - бившото ВИХВП , ще ти дам таблица да си я снимаш, но ме търси (0898738938 - Николай) другата седмица - понеделник да речем защото тези дни няма да съм в Пловдив