Проблем с измерването на захарността на материала!

Тук е мястото за дискусии, коментари и проблеми относно елексира наречен ВИНО

Модератори: dcv, ilu6a

Проблем с измерването на захарността на материала!

Мнениеот shardonay » Пон Сеп 15, 2008 2:38 pm

Привет! Нов член и начинаеш съм в производството на вино! Въпросът ми е следния........ Обрах гроздето и го премелих, преди два дена. Но забравих да измеря захарността веднага след смилането! Има ли някакъв начин да установя необходимо ли е да прибавям захар или не?


Благодаря предварително! :roll:
shardonay
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 2:35 pm

Мнениеот katia » Пон Сеп 15, 2008 4:27 pm

Ако не е започнала ферментация, може да се измери захарността. Но ако вече има ферментация това може да стане чрез химичен анализ на алкохол и захари.
Успех!
katia
 
Мнения: 227
Регистриран на: Пет Ное 09, 2007 10:28 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот sstan » Пон Сеп 15, 2008 4:28 pm

Има, но не и в домашни условия. Все пак виж колко е в момента.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот twinspark98 » Нед Сеп 21, 2008 5:42 pm

здравейте.като заговорихте за градуси реших и аз да се включа.та преди час смлях гроздето,бяло е от наколко сорта,измерих му захарноста и ми показа 17гр.но понеже не е много гроздето му налях малко вода и съответно захар.сложих моя градусомер и ми отчете 20,за да съм по-сигурен взех от приятел и след измерване с неговия отчете 25.по пътя докато му го носих взех от съсед неговия и отчете 22гр.незнам на кой да повярвам а ми се вижда много лепкаво.та въпросът ми е ,колко е за бялото и колко за червеното грозде.благодаря предварително.
не само вино и ракия а и бира
twinspark98
 
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Сеп 21, 2008 5:33 pm
Местоположение: шумен

Мнениеот vinoirakia » Пон Сеп 22, 2008 6:48 am

За домашно- бяло 22-22,червено- 23-24
Ама с тия захаромери все едно си дал картечница за точен истрел на 1 км.
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот Мавруда » Вто Сеп 29, 2009 8:54 pm

Здравеите ,привет на всички винари .Нов съм във форума ,искам да попитам за таблица за захарния градус на гроздовата мъст.Имам захаромер,който отчита температурата на гр.мъст и може би някакъв захарен градус(1060 , 1061 , 1062 , 1063......1100 , 1101 и т.н.),който трябва да се засече по таблица.От къде да намеря такава таблица?
Мавруда
 
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Сеп 29, 2009 8:38 pm

Мнениеот sstan » Сря Сеп 30, 2009 6:02 pm

В електронен вариант трудно. Аз поне не съм срещал. Трябва да ти сканираме една. Ако искаш кажи какво ти показва и ще ти кажев колко е захарния градус, че сега няма много време за скенаниране.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот nikolay » Сря Сеп 30, 2009 8:00 pm

Ако живееш около пловдив и можеш да дойдеш до университет по хран. технологии - бившото ВИХВП , ще ти дам таблица да си я снимаш, но ме търси (0898738938 - Николай) другата седмица - понеделник да речем защото тези дни няма да съм в Пловдив
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm


Назад към Всичко за виното

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron