Страница 1 от 4

Конкурс "Енолог на годината"

МнениеПубликувано на: Сря Фев 28, 2007 8:27 am
от nikolay
Здравейте на всички,
На последното заседание на УС на Съюза на енолозите в BG бе обсъдена идеята за стартиране на конкурс "Енолог на годината". Идеята ми е той да бъде в три етапа: 1-ви етап - в него ще се оценява теоретичната подготовка и уменията му да я използва в практическата си работа, както и уменията на кандидата да бъде пропагандатор на българското вино. В този етап оценки ще си поставят (тайно) самите участници в конкурса. На заседанието на СЕБ се появи идея оценките да се дават от жури. ; 2-ри етап - този етап ще оценява познанията на кандидата на Закона за виното, регионите в BG, разрешени енологични практики и др. чрез открит тест ; 3-ти етап - ще се оценяват дегустаторските умения на всеки участник чрез триъгълни тестове и др.
На следващото заседание на СЕБ трябва да се уточни регламента като всеки от УС ще изложи своето виждане.
МОЛЯ ВИ СПОДЕЛЕТЕ ВАШИТЕ ИДЕИ, както и в последствие нека всеки от нас участва в този конкурс. Ще съм много благодарен за всяко едно становище изразено във форума или на е-mail ми.
Поздрави
Николай

МнениеПубликувано на: Сря Фев 28, 2007 10:16 am
от sstan
Идеята определено е много добра.
Регламента е интересен и обхващащ различни сфери от работата на един енолог. Аз лично подкрепям идеята участниците да оценяват сами противниците си в първият кръг. Това може да се окаже значително по-обективно от оценките на жури. Интересно е да се помисли дали всеки един етап да носи равни точки.
Според мен трябва да се помисли и върху начина на "номиниране" на участниците в конкурса. Освен всеки да се запише свободно за участие, ми се струва че поне в първите издания ще трябва и да се канят/номинират или нещо подобно колеги, за да не остане цялата работа само една добра идея. Все пак конкурс без участници няма да е конкурс :wink:

МнениеПубликувано на: Сря Фев 28, 2007 10:39 am
от nikolay
относно точките във всеки етап аз си представям нещата така - всеки участник може да получи максимум 100 точки, като в първия етап максимума е 30, във втория - 25 и в последния - 45.

МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2007 7:28 am
от winemaking
Mislq 4e susredoto4avaneto varhu teoreti4ni podrobnosti i poznaniq varhu zakona 6te ograni4i kruga na kandidatite za enolog na godinata do 30 -35 godi6na vuzrast.
ina4e ideqta e dobra i pozdravleniq 6te zaslujavat vsi4ki u4astnici samo za smelosta im da se vklu4at v konkursa:)

МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 7:04 pm
от dimov
Смятам, че конкурсът трябва да е по-скоро за 'млад енолог на годината' или поне да има категории. Не може да сравняваме един млад ентусиаст с опитните колеги, които имат стаж и авторитет. Добре е да се стимулират младите, които влизат с хъс в професията. Би трябвало да се отцени точно хъса и развитието в първите (например 5) години от започването на работа.

Добре ще е също да има категория за "ветерани" - "За цялостен принос към енологията в България", например.

Отценяването на утвърдените БГ енолози е доста по-деликатно. Ако трябва да обявим някого за 'най-добър', то критериите би трябвало да са стриктни, но и ограничени. По други критерии 'най-добрия' ще е също друг. Дали 'най-добрия' е този който прави 'най-доброто вино', който е най-ефективен за компанията за която работи или който взима най-големия хонорар? От друга страна е логично 'най-добрия' да покрива критериите и да си остане такъв доста повече от 1 година.

Иначе, като цяло идеята е добра и я подкрепям.

МнениеПубликувано на: Пон Мар 05, 2007 7:25 pm
от sstan
Така би било най-честно, но аз пак си оставам песимист относно участието, особено ако има различни категории. В този случай едва ли ще има реална конкуренция и не знам дали най-накрая няма да се получи нещо като раздаването на Оскарите.

МнениеПубликувано на: Пон Мар 05, 2007 8:43 pm
от nikolay
здравейте отново,
моето мнение е че не трябва да има категории, както и присъждане на отличия за заслуги и ще ви кажа защо. Може би сте чували притчата за поколенията - постоянно се редуват три поколения - СТРОИТЕЛИ, ИЗПОЛЗВАЧИ и РАЗРУШИТЕЛИ - на пример дядо ми е построил къща на голо поле, баща ми живее цял живот в нея, а аз отивам в града и къщата се разрушава. Това е валидно за всяка една сфера. Според мен и във винарството е същото - то е възобновено в едно трудно време от истински ентусиасти, после идва реда на използвачите - каквото и вино да направиш и както и да го направиш всичкото е изпивано от "братския руски народ", а после всички бяхме свидетели и на тоталното разрушение. Сега според мен е реда СТРОИТЕЛИТЕ. За мое съжаление аз виждам твърде малко хора с такъв дух (дух на СТРОИТЕЛИ). разбира се това разграничение на поколенията съвсем не е по възраст. Разбира се има наистина хора, чийто заслуги за винарството са всепризнати. но мисля че това не е обект на конкурса, още повече че ако има такова присъждане много мижитурки ще се скрият зад него и ще очакват това присъждане да ги сполети и естествено ще бъде под нивото им да участват. Според мен "Енолог на годината" е нещо като състезание "Париж- Дакар" - за да участваш първото условие е да ти стиска, да не се страхуваш че ще се изложиш ако не спечелиш или нещо такова. Самото участие, непредубеденост и уважение към победителя са достатъчна победа. Така че приятели, аз очаквам вашето участие (наред с моето). Според мен мислете в тази насока и този дух.

Енолог на годината

МнениеПубликувано на: Пон Окт 08, 2007 11:35 am
от Stoyan Gerov
Радвам се, че се разисква тази тема
Измина доста време от последното заседение на СЕБ, на което обсъждахме тази тема. Аз много мислих и ето някои от нещата, които ми се въртят в главата.
Изборът на Енолог на годината за мен е като избора на артист на годината. Винаря е повече творец, отколкото състезател. За мен не е правилно да изправим енолозите на пистата и да се състезават. Това може от части да се прави при сомелиери (сервитьори), а при нас кадето 80% от работата е кампанията ми се струва трудно постижимо директно състезание. Както артисти, музиканти и др. изборът трябва да се свежда да всеобщото мнение, признание, популярност и т.н. За да не бъбря само празни приказки ето и конкретното ми предложение
- съюзът на енолозите номинира на заседание на УС - 10 енолога
- Института по виното номинира - 10 енолога
- Катедрата в УХТ номинира - 10 технолога
- Камарата номинира - 10 технолога
- Конкурсът "Винен Индекс" номинира 10 технолога - според класирането на техните вина в конкурса

Всяко първо масто носи 10т., 2-ро място 9т. и така през една точка
Сумата от точките на отделните технолози ни дава 20-те най-заслужили. Тези 20 технолога се пускат във форума и се гласува за тях. Този събрал най-много точки е енологът на годината. Естествено трябва да се предвиди ограничение за повече от едно гласувано от човек.
Не е лоша и идеята за млад енолог. Маже би да се сложи една възрастова граница и енологът под тази възраст събрал най-много точки да бъде определен за такъв
Доста дълго стана това мнение. Надявам се то да породи коментар

МнениеПубликувано на: Сря Окт 10, 2007 7:28 am
от nikolay
според мен сравнението между артистите и енолозите, както вече ти бях казал не е много уместно даже си е неуместно. Артиста е зад ролята и изявите си, а зад виното, произведено в една винарна съвсем не стои само един човек - главния енолог или който и да е друг. освен това съм виждал и продължавам да виждам хора считани за т.н. "водещи енолози" , които не могатда направят един свестен коментар за вино или неавторетарно, а компетентно да налагат мнението си, а от дегустационните курсове, направени в Университета преди 3-4 години видях че и доста са зле с дегустационните си умения. Това което ти предлагаш просто е по-лесно осъществимо, тъй като и без това на много малко хора ще им стиска да се изправят на едно такова състезание. Ако обаче трябва да се правят номинации те според мен трябва да са от институциите, а не от конкурси.

МнениеПубликувано на: Сря Окт 10, 2007 7:53 am
от sstan
Да наистина този вариант е по-лесно осъществим, но все пак от някъде трябва да започнем и може би след като конкурсът придобие някаква тежест ще се промени регламента.Аз също не съм оптимист относно участието ако всеки сам трябва да реши дали да се включи. За пръв път ти изказа тази си идея преди около година мисля и все още няма нищо конкретно.

probudihme temata

МнениеПубликувано на: Сря Окт 10, 2007 9:37 am
от Stoyan Gerov
Аз застъпвам тезата на SSTAN. Хубаво е да има състезание но не е ясно, кой ще го популяризира, кой ще го финансира, кой физически ще се занимава с подготовката му. Трябва да кажа, че колкото и да си говорим, докото някой не се хване и го осъществи, няма нищо да се получи, а само ще си мерим тезите.
Аз като организатор на конкурса "Винен индекс" съм се захванал и ще го направя. Конкурса ще обяви технолог на годината според класацията на вината, защото точно тук е състезанието. На кого виното е по-хубаво и по-харесвано. От това по голям ориентир, здраве му кажи. Аз се опитвам да обединя и други институции около идеята и ще продължавам та търся такива.
Имах щастието да пътувам във винарски страни, и съм наблюдавал подобни класации. Никъде по света не съм чувал за състезание между технолози в директен сблъсък. В Австралия присъствах на награждаването на лозар на годината и винар на годината в Бароса. Той обаче не се сътезава с другите, а избран от медиите и от колегите си. Ако някой е чул по света и знае къде се провежда такова състезание между технолози, ще се радвам да ме осведоми.
Що се отнася, до въпроса, че някои технолози са популярни, а нямат добри дегустационни умения сигурно е вярно. Аз обаче съм скептик относно тестове, при които се определя праговото усещане на сладост, сол или каквото там е, и това да ни е критерият. Виното е една комплексна суровина и изисква много по широк поглед. Нямам нищо против младите в бранша, аз самият се числя към тях, но мисля че има доста каво да учим. Установил съм сам за себе си че с времето уменията и усещанията ми се развиват и подобряват. Смятам, че дегустирането, а и правенето на вина изисква години работа.
Ще се върна и на темата за артистите. Както една роля е продукта на артиста и тя се гледа от критици, публика и колеги, така и виното е продукт на твореца винар, и се гледа от критици (дегустатори), публика (клиенти) и колеги.
А бе честно казано не мисля, че тук ще постигнем нещо конкретно като решение. По-скоро за мен са важни идеите които се дават. Тези идеи да се възприемат от някой, да се доразвият и от там на сетне да се работи.
Аз съм на мнение, че ние трябва да стартираме с един такъв избор, а по-натам той да се осъвършенства. Защото ето че дойде средата на остомври, а нямаме нищо.
Що се отнася до номинацията дали да е от конкурси или от институции съм съгласен с nikolay, че трябва да се прави от институции. Какво обаче стана като говорих с висш представител от агенцията. "А нас не не месете, това не е работа на агенцията". Предполагам, че така ще стане и с камарата. Сега за мен най важно е катедрата в Пловдив да откликне, институтът в София и най- вече съюза на енолозите. Аз обаче въпреки, че съм сагласен да се номинира от институции, смятам, че и конкурсът трябва да има значение. Защо? Точно в конкурса се дава оценка на основната дейност на енолога, на неговият продукт. Вярно е, че зад едно вино стоят понякога група от технолози, но водещ за даденото вино е един или двама. Това го казвам от опитът с фирмите в които съм работил. Затова в конкурсът "Винен индекс" е предвидено да се посочват две имена. Физически наблюдението на резервоара, обливането на шапката или изобщо операциите по ферментацията или обработките може да са правени от някой млад технолог, но при всички случаи технологът, който задава режимите и ръководи процеса, е човека който създава виното. Тук се основав и на опит, който имам и от чежбина, там нещата са пак така. Защото и техник винарите съм чувал да имат претенции, че те са направили дадено вино. Те казват "той технолога само идва върти чашата пише нещо и заминава. Ние го провим виното" Това го казвам във подкрепа на това, че не целият екип от технолози е създател на едно вино. Пак ще се върна на артистите, много са артистите в една постановка или филм, но 1-2 или 3 -ма са главните. Не, че и другите не допринасят за общият фон, но те ще трябва да чакат своят звезден миг някъде във времето.
Доста е дълга тази тема, но аз се радвам, че тя среща дискусия. Аз честно казано се нагърбих да определя технолог на годината, производител на годината и вносител на годината собразно участието на вината във конкурса. Опитвам се СЕБ и другите институции да ги задействам и да се неправи една комплексна оценка, за да се постави някакво начало, защото ми става смешно, че обикновенният човек смята сомелиерът за винар, а за енологът изобщо не е чувал. Затова сме направили този конкурс в института, за да покажем хубавите вина, същевременно да покажем и кои са хората, които ги правят, защото го заслужават. Така ще ги стимулираме да продължат.
Конкурсът ще избере технолог, защото е залегнало в регламента и е неизбежно. Аз обаче ми се ще поне веднъж винарите да се обединят. Хората се объркват вече, агенция по виното, камара, алтернативна камара, институт в София, институт в Плевен, институт в Пловдив, съюз на енолозите, и винен рицарски орден и какви ли не организации (които не е лошо да ги има), но защо всички дърпат в различни посоки, и всеки вика другият е маскара.
Хайде стига толкова. че стана дълго моето обръщение.

МнениеПубликувано на: Чет Окт 11, 2007 7:28 am
от nikolay
продължавам да не съм на 100% съгласен със Стоян - не става въпрос за това да се изтъква човека, който вързва маркучите и пуска помпата, но в много фирми вече се работи в екип и не може да се отсече точно кой точно е №1, а и в много фирми с повече от едно предприятие се предпочита "топ" виното според тях да се появява под определена марка, която може и да не е направена точно там, където е написано на етикета. А и още нещо може да се каже "Аз ще го направя, а вие ако искате се включвайте" само ако ти си едноличен автор на дадена идея. В противен случай става това за което толкова се чудиш - "защо институциите не работят заедно" Отговора е прост - Защото се прецакват, а на кой му се иска да е от отбора на прецаканите. Темата обаче наистина е доста дълга и едва ли ще стигнем до едно мнение, а пък и това не е необходимо.
С едно съм съгласен - конкурса трябва да тръгне под една или друга форма. Аз мисля че камарата ще откликнат и ще се включат в номинациите. въпроса е след това да има реално гласуване за номинираните и трябва да помислим как информацията да достигне до всеки заинтересуван. това може да стане като СЕБ уведоми регионалните дружества, а те своите членове и така всеки да е наясно, да види номинираните и да може да гласува.

Енолог на годината

МнениеПубликувано на: Чет Окт 11, 2007 8:14 pm
от bgwines
Виждам, че се е заформила дискусия по темата Енолог на годината и най-вече между Стоян Геров и Николай Стоянов. Ще кажа , че най-после този конкурс трябва да стане реалност, защото българските енолози за хубаво или лошо трябва да застанат зад работата си и тази професия трябва да придобие уважение и популярност. Не мога да прецня как точно да се организира този конкурс, но при всички случаи не трябва да е директен сблъсък по някакви правила.
Мнението ми е, че наистина хората, които правят вино са до голяма степен сравними с артистите. Виното не е една рецепта, в него се влагат мисъл и емоции. Ако можеше да се прави всичко по някакви указния, защо тогава като всички ходим по едни и същи семинари всичко е различно? Мисля, че един от факторите са хората. Но не само хората, а съответните хора в определената ситуация. Всичко може да бъде планирано предварително, но решението се взима от някой в даден момент. Има много импровизации във винарството.
Необходимо е да бъдеш артистичен, иначе си за някъде, където се правят безлични вина или някакви рецептурни напитки.
И накрая, защитавайки тезата, че винаря може да се сравни с артист ще кажа: в киното също се работи в екип, но едни са в главна роля, други в поддържаща или второстепенна. Така е и във винарството.
Останалото е вкус - и аз не харесвам някои носители на Оскари, но те са избрани и има такива които ги харесват. Не може всеки да се хареса на всички, но едно е сигурно, че е необходимо винарят да е артист!

МнениеПубликувано на: Пет Окт 12, 2007 7:29 am
от nikolay
не споря за това че енолога, винаря или както и да го наречем е човек, който до голяма степен е артист, творец или изобщо човек, който влага в работата си не само знания и умения, а и много дух. И точно за това исках хората с дух да имат възможността да докажат себе си. не ви говоря като човек, който само стои на бюрото си и щрака по компютъра, а от време на време разказва приказки на студентите. преди да работя в университета имам няколко кампании и то в различни предприятия и ми е много ясно каква е ролята на "водещия" технолог. Както обаче вече писах - тази идея с номинациите е много по-лесно реализуема и от тази гледна точка, както и заради това, че наистина вече е крайно време да има приз за енолог аз я подкрепям, особено във вида и след номинациите всеки да може да гласува в този форум. защото ако артистите се избират от академия, която ги номинира и избира то ако ви питам всички вас коя е тази институция или изобщо тази сила която да номинира и посочи кой е "най-добрия" технолог - този направил най-много вина ли, този направил най-успешно продаваеми вина, този който е променил облика на дадено предприятие какво ще ми отговорите?
както и да е идеята различни институции да номинират, а хорат във форума да избират за момента ми се струва ОК и ви предлагам да действаме. вече писах какво според мен може да се прави - СЕБ да уведоми регионалните дружества. Така че съгласни ли сте с това конкурса да протече по този начин и действаме ли?

МнениеПубликувано на: Пет Окт 12, 2007 6:28 pm
от sstan
Добре е че вървим към решение. За мен важното е накрая да осъществим тази добра идея и то по начин с ясни правила, за да може конкурсът да придобие "тежест" още в самото начало. Както вече писах в момента според мен най-удачния и изпълним регламент е този предложен от Стоян. Все пак ако някой предложи нещо различно, нека го пусне в тази тема, но като напълно разработен регламент с ясни правила до края на месеца. Ако не предлагам в началото на Ноември да стартираме конкурса, за да може победителят да бъде обявен на коледния бал организиран от СЕБ.

nikolay написа: ...кой е "най-добрия" технолог - този направил най-много вина ли, този направил най-успешно продаваеми вина, този който е променил облика на дадено предприятие какво ще ми отговорите?

В повечето конкурси има различни подкатегории. Тук също може да е така. ПРедложението за млад енолог е добро и би било добър стимул за този който го спечели.