от snejana42 » Сря Ное 07, 2007 2:45 pm
Сега прочетох писанките за ''енолога " и ми стана малко смешно .Ето това е куриоза ,за който писах днес .Енолог не се става в Б-я или поне не с това ,което се учи в УХТ.Енолог се става с четене на много чужда литература и с познаване на винарството в цял сват.Ето защо и много технолози не знаят много неща.Затова има и писанки от типа "Бакхус","Винен Индекс" и т.н. Този ,който си слага подписа на етикета го е заслужил със сигурност,защото той прави т.нар."менижмънт" или за да не говоря с чуждици"ръководството" на правенето на виното ,а това повярвайте ми е доста сложно.И понеже в много фирми нещата са доста зле ,всеки си вярва ,че прави вино и неговото е най-хубавото.Това е типичната психика на българина- той не възприема ,че има хора ,които могат и знаят повече.А и по отношение на ходенето в чужбина - само ,когато се види за какво става въпрос навън тогава може да му стане ясно на технолога какво правят хората и колко много имаме да правим ние.Един истински енолог не е човек ,който прави вино - това е човек ,който е запознат със суровината от засаждането ,пръскането ,рязането и т.н.,човек който може да реши сам кога да се бере гроздето на база дегустация и лабораторни анализи.Той взема решение за това с какви дрожди ,ензими и т.н. консумативи ще работи и как ще ръководи целия процес.Така ,че ставането на енолог е дълъг процес и само с приказки не става.Време е много хора да се замислят над това какви знания имат .Аз имам много технолози ,с които работя и правенето на добър и високопрофесионален екип е доста сложен процес.Така че колеги ,замислете се над тези неща .Хората ,с които работим ще бъдат такива каквито си ги направите ,а когато технолога или "енолога"знае много и хората му ще знаят много.Хайде наслука .Дано думите ми не засегнат някой ,но за мен това е реалността. А и това с равенството отдавна го няма - беше по комунизма.Във Франция има топ 10 енолози ,които са консултанти по целия свят.Е аз познавам един ,но този човек сам си е изградил името със знания и с това ,че избите ,които консултира вината се продават във всички краища на света .Е и тук - винаги има хора ,които са по-добри и които могат и знаят повече. Мога да пиша много повече ,но стига ви толкова.